Dyskusja
Uwaga - każda wersja językowa portalu posiada oddzielne komentarze do projektu.
Komentarze zamieszczane na naszym serwisie podlegają regulaminowi komentowania.
Poznaj Śląską Prohibicję – wyjątkową restaurację w Katowicach!
Stylowe wnętrza dla 200 gości, 5 sal, klimatyczny ogród, muzyka na żywo, wesela, przyjęcia, koncerty wybitnych muzyków – wszystko to sprawia, że świat Śląskiej Prohibicji na długo zapada w pamięć. A do tego – autorskie dania Magdaleny Nowaczewskiej MasterChef.
Teraz rozpoczynamy nowy rozdział w historii naszej restauracji. Weź udział w nowym projekcie w zabytkowej dzielnicy Nikiszowiec. W miejscu starej przepompowni i wieży ciśnień powstaje nowoczesna i atrakcyjna sala koncertowo-bankietowa wraz z ogrodem. Niech Nikiszowiec będzie "Nowym sercem miasta"!
Wszystko opisać można krótkim słowem - energia. To z niej czerpaliśmy przy tworzeniu restauracji naszych marzeń. Oczekiwania były wysokie, lecz powody ich bardzo proste. Chcieliśmy stworzyć miejsce, do którego sami chętnie przyszlibyśmy na obiad. Miejsce, które urzekać będzie klimatem i dekoracjami. Z doświadczenia, które procentowało w zarządzaniu spółką Śląskie Kamienice S.A. bardzo wiele mogliśmy przenieść na ten nowy projekt. Uwielbiamy proces tworzenia. Ten moment, kiedy na żywo zobaczyć można coś, co jeszcze niedawno było tylko w głowie. I tak – z pustego, zaniedbanego lokalu – udało nam się stworzyć restaurację, która od pierwszego dnia przyciąga tłumy. A my, z dumą oglądać możemy uśmiechy gości, którzy spędzają czas razem z nami. We wnętrzach Śląskiej Prohibicji zjeść można znakomity obiad, wypić serwowane przez sommeliera wino, zorganizować przyjęcie czy konferencje oraz posłuchać niezapomnianego koncertu. Dziś Śląska Prohibicja to restauracja, w której codziennie o komfort gości dba ponad 60 osób. Kuchnią i smakiem zarządza Magdalena Nowaczewska – zwyciężczyni V edycji programu TVN MasterChef. Aby wejść w świat Śląskiej Prohibicji musimy lepiej się poznać.
Ofka i Kamil
Pomysłodawczyni i współzałożycielka spółki Śląska Prohibicja S.A. Ambitna wizjonerka, Górnoślązaczka, katowiczanka, absolwentka Uniwersytetu Śląskiego oraz Univérsite Bordeaux. Związana ściśle ze swoim regionem. Restauracja od wielu lat była jej marzeniem. W chwili ogłoszenia przetargu na lokal po dawnej jadłodajni na katowickim Nikiszowcu wraz ze swoim wspólnikiem bez wahania podjęła decyzję o jego kupnie. Dzięki temu udało się stworzyć nietuzinkowe miejsce, które zachwyca industrialno - eklektycznym wnętrzem oraz oryginalną kuchnią. Kto nie śni o otwarciu restauracji z filmową atmosferą, w której przy pysznym jedzeniu tłumy gości będą leniwie spędzać swój wolny czas? Nasze marzenie ziściło się, a nawet przerosło oczekiwania – mówi. Śląska Prohibicja to połączenie starego i nowego. Miejsce stworzone do spotkań towarzyskich, organizacji rodzinnych wydarzeń oraz romantycznych wieczorów, nasza restauracja to "Nowe serce miasta" – dodaje.
Współzałożyciel Śląskiej Prohibicji. Wraz z Ofką Piechniczek i zespołem stworzył miejsce, które wyróżnia się na gastronomicznej mapie Górnego Śląska i poza jego granicami. Z zawodu budowlaniec o ogromnym doświadczeniu handlowym, zdobytym w firmach z branży szkoleniowej, budowlanej i medialnej. Prezes spółki Hornigold Reit S.A. zarządzającej condo hotelami w centrach śląskich miast, wprowadzonej i notowanej na rynku NewConnect. W życiu nie boi się wyzwań, dlatego inwestuje w ciągły rozwój restauracji. Profesjonalista, wulkan energii, a przy tym miłośnik nowinek technologicznych oraz fotografii. Kocham Śląsk, jego kulturę, tradycję i zwyczaje, lubię także powiew nowoczesności. Uważam, że da się to sprytnie połączyć. Tą dewizą kieruje się w swoich realizacjach i jak dotąd się nie zawiodłem.
Szef kuchni Śląskiej Prohibicji, zwyciężczyni V edycji programu MasterChef w telewizji TVN. Swoją przygodę ze Śląską Prohibicją rozpoczęła wraz z otwarciem restauracji w 2017 r. Magdalena od najmłodszych lat interesowała się kuchnią i dlatego swoją drogę zawodową związała z gastronomią. Inspirację do menu restauracji czerpie z tradycji, ale nie boi się eksperymentować. Z kulinarnym smakiem szefowej kuchni Prohibicji można się zapoznać kosztując potraw z oryginalnego menu restauracji - Magda w jednym z wywiadów dla śląskiego portalu gastronomicznego opowiedziała o swoim pomyśle na kuchnię. Na każdy sezon proponować będziemy nowe menu, ponieważ ważne jest dla mnie wykorzystanie tego, co w danym miesiącu jest najświeższe i najsmaczniejsze. Oczywiście, nigdy nie zabraknie u nas schabowego z kością podawanego z panczkrautem oraz rolady z kluskami i modrą kapustą. Sami wędzimy wędliny, kulamy kluski, robimy makarony i przygotowujemy domowe lody. Magdalena aktywnie uczestniczy w życiu restauracji, dba o jej wizerunek, angażuje się we wszystkie projekty, które realizuje management. Najważniejsze jest jednak to, że nie jest wyłącznie „twarzą” restauracji, ale praca stała się jej pasją. Cały czas spotyka się z gośćmi zarażając swoim optymizmem, dzieląc się pomysłami i doświadczeniem.
Menadżer Restauracji
„Przede wszystkim organizacja i współpraca, by wszystko funkcjonowało perfekcyjnie.”
Sous chef
„Kuchnia to przede wszystkim pasja. Bez pasji nie wyobrażam sobie takiej pracy.”
Sous chef
„Gotuję odkąd pamiętam. Przecież nie ma większej radości niż zadowoleni goście.”
Kucharz
„Jestem stąd i gotuję tak, jak gotowało się tu od zawsze. Prawdziwie, po śląsku!”
Kucharz
„Bycie kucharzem to nie tylko zawód. To zajęcie na całe życie!”
Sommelier
„Wino można poznawać stale. Za każdym razem odkrywam w nim coś nowego.”
Kierownik baru
„Nasz bar to prawdziwy skarbiec. Można spędzić długie godziny na degustacji alkoholi z całego świata.”
Kierownik sali
„Każdy gość jest wyjątkowy, a my robimy wszystko, by na długo zapamiętał wizytę w Śląskiej Prohibicji.”
Relacje Inwestorskie
„Prowadząc relacje inwestorskie wiemy, jak ważne jest to, by być w pełnej dyspozycji i dokładnie informować Inwestorów o prowadzonych działaniach.”
Dział organizacji przyjęć
„Przyjęcia w Śląskiej Prohibicji to niezapomniane wydarzenia. A to dlatego, że spełniamy wszystkie życzenia gości.”
Dział marketingu
„Razem z całym zespołem budujemy historię miejsca. Historię, którą potem możemy opowiadać wszystkim gościom restauracji.”
Pastry chef
„Cukiernictwo to wręcz dziedzina sztuki. Dlatego cieszę się, że mogę tu tworzyć desery, które są piękne i pyszne!”
100 lat
historii
wyjątkowa
zabudowa
dzielnica
robotnicza
Nikiszowiec – czyli zabytkowa dzielnica Katowic – powstawał w latach 1908-1919 jako
osiedle mieszkaniowe dla pracowników kopalni Giesche oraz ich rodzin. Zaprojektowano dziewięć
budynków, tworzących kondygnację, mieszczących setki nowych lokatorów.
Dawna robotnicza
dzielnica Katowic poprzez swoją oryginalność, stała się miejscem nie tylko do zamieszkania, ale
także do inwestycji. Mieści się tu wiele ośrodków kultury, małych przedsiębiorstw, firm oraz
wyjątkowa restauracja – Śląska Prohibicja – której potencjał oraz zaplecze techniczne można
wykorzystać zarówno w celach komercyjnych jak i biznesowych.
Generalny remont rozpoczął
się w marcu 2017 roku.
przestrzeń
dla 200 gości
5 różnorodnych
sal
10min
od centrum
Stylowe wnętrza mogące pomieścić 200 osób w pięciu salach, muzyka na żywo grana
podczas weekendowych wieczorów, wesela, przyjęcia czy też koncerty wybitnych muzyków. Na naszej
scenie gościli: Tomasz Stańko, Janusz Radek, Drew De Four, Mikromusic, Wanda Johnson – wszystko
to sprawia, że świat Śląskiej Prohibicji na długo zapada w pamięć. Przestrzeń ogrodu urzeka
klimatem. Wtopiona w Nikiszowiec zieleń trawy to miejsce, które przeszło całkowitą
rewitalizację. Dziś czekają tu kameralne stoliki, leżaki, ale i koce, na których odpocząć można
w cieniu drzew. Poczytać książkę, posłuchać muzyki płynącej leniwie z gramofonu.
W
ogrodzie serwowane są zimne napoje oraz lekkie dania, przekąski i desery. By wizyta w Śląskiej
Prohibicji była jeszcze bardziej wyjątkowa warto skusić się na oferowane w naszym barze trunki,
nietypowe piwa czy też lokalne nalewki. Znakomici barmani zaproponują wybór spośród blisko 300
rodzajów alkoholi, a profesjonalni sommelierzy opowiedzą, wyjaśnią i dobiorą odpowiednie wino do
serwowanej potrawy. Aromaty domowych wypieków, a także deserów będących małymi dziełami sztuki
zachęcają, by z książką przysiąść przy wielkim oknie z widokiem na magiczny Nikiszowiec. A do
tego, co najważniejsze – znakomite dania kuchni śląskiej w autorskiej odsłonie Szefowej Kuchni –
zwyciężczyni V edycji programu MasterChef TVN, Magdaleny Nowaczewskiej.
Nasze nagrody
Nikiszowiec to niekwestionowana atrakcja i jeden z obowiązkowych punktów na trasie zwiedzania Katowic. Nic więc dziwnego, że klimat i magia tego miejsca przyciąga coraz większe grupy turystów i mieszkańców Górnego Śląska chcących odkryć na nowo zabytkowe górnicze osiedle. By móc w pełni korzystać z wszystkich jego uroków konieczne będzie stworzenie miejsc, które odpowiedzą na potrzeby przyjezdnych. Idealną przestrzenią jest teren zabytkowej wieży ciśnień wraz z przylegającym budynkiem przepompowni.
Cały obszar zagospodarowany będzie na terenie przylegającym do budynku restauracji. Nowo otwarty ogród połączy się z budynkiem przepompowni. W nim powstanie sala bankietowa o powierzchni blisko 300m2. Dzięki temu oferta Śląskiej Prohibicji poszerzona zostanie o organizację wspaniałych przyjęć, wesel. Będą tu niezapomniane koncerty, które przyciągną słuchaczy spragnionych muzycznej uczty. Kompleksowo wyposażona, nowa sala bankietowa otwiera także możliwości rozwoju w zakresie usług MICE. Rynek szkoleń i konferencji potrzebuje miejsc, które zaoferować mogą niestandardowe rozwiązania. W budynku stworzona będzie także nowoczesna przestrzeń biurowa oraz zaplecze restauracyjne.
Obok – coś czego jeszcze nie było. Zabytkowa wieża ciśnień, która góruje nad osiedlem odzyska dawny blask i przyjmie zupełnie nową funkcję. Powstaną tu apartamenty na wynajem krótkoterminowy. Ich lokalizacja, niebanalne rozwiązania i oryginalny styl sprawią, że noc w takim apartamencie będzie wręcz przygodą. Kilkadziesiąt metrów nad ziemią, z widokiem na panoramę Nikiszowca spędzić będzie można niezapomniane chwile. By jednak atrakcji nie brakowało w wieży znajdzie się także obserwatorium astronomiczne. To będzie coś!
*wstępna wizualizacja
Cel projektu
pozyskanie kapitału na rozwój bieżącej działalności restauracji Śląska Prohibicja
Co zrobimy z pozyskanymi środkami?
Co dzięki temu zyskamy?
Kwota zbiórki
4 198 704,00 zł
Pozyskane środki zostaną przeznaczone na:
850.000,00 zł
zapłata ceny sprzedaży za nieruchomość
1.000.000,00 zł
bieżąca działalność spółki, rozbudowa oferty restauracji
2.348.704,00 zł
część kosztów remontu budynku i adaptacji głównej Sali bankietowej wraz z antresolą
Spółka ponadto zamierza wyposażyć i uruchomić letni ogród w podwórzu, stworzyć kompleks rekreacyjno-gastronomiczny, rozbudować ofertę restauracji o nowe menu na indywidualne przyjęcia, bankiety i imprezy okolicznościowe a także doposażyć istniejącą przestrzeń. Pozostałe nakłady na zrealizowanie całego projektu Spółka zamierza pozyskać z przyszłych przychodów z bieżącej działalności, zewnętrznych źródeł finansowania, leasingu i/lub kredytu inwestycyjnego.
POZOSTAŁA KWOTA PROJEKTU, FINANSOWANA Z INNYCH ŹRÓDEŁ FINANSOWYCH NIŻ
EMISJA
2 071 296, 00 zł remont budynku i adaptacja głównej sali oraz
antresoli
108.700,00 zł modernizacja wieży ciśnień
373.000,00 zł infrastruktura
zewnętrzna
RAZEM: 2.552.996,00 zł
Dzięki pozyskanym środkom Emitent zwiększy skalę
działalności oraz atrakcyjność swojej oferty. W efekcie przeprowadzonych inwestycji wzrosną
przychody i zyski Emitenta, zwiększy się atrakcyjność samej lokalizacji, tym samym popyt na
usługi Emitenta a dzielnica Nikiszowiec zyska kompleks rekreacyjny, z którego będą mogli
korzystać zarówno klienci restauracji jak również mieszkańcy i turyści.
Na zwiększenie sprzedaży wpływ mają działania up-sellingowe z ramienia
działu MICE oraz szeroko rozumiane działania promocyjne i marketingowe. Sprzedaż odbywa się
głównie przez Dział Rezerwacji, który obsługuje takie kanały kominikacji jak: specjalnie
dedytkowany numer telefonu, adresy e-mail, formularz kontaktowy ze strony www, wiadomości
wysyłane za pomocą Social Media. Obecnie wdrażany jest nowy system CRM, który usprawnić ma
komunikację i gromadzenie danych o stałych oraz nowych gościach. Specjalnie prowadzony Dział
Przyjęć gwarantuje kompleksową i profesjonalną obsługę klineta biznesowego jak i przyjęć
okolicznościowych.
Śląska Prohibicja aktywnie włącza się w lokalne wydarzenia, które
przyciągają turystów z całego regionu. Coroczna Industriada, Jarmark Bożonarodzeniowy,
Odpust u Babci Anny to imprezy, podczas których uruchamiana jest dodatkowa obsługa
gastronomiczna. Cyklicznie organizowane są koncerty, kolacje degustacyjne, cykle spotkań z
miłośnikami wina. Wszystko to sprawia, że oferta restauracji nie zamyka się tylko na
serwisie a’la carte. W grupie dostawców, jest grono partnerów, z którymi nawiązujemy
współpracę długofalową.
W dniu 20.11.2019 działalność operacyjna spółki Śląska
Prohibicja Sp. z o.o. została przeniesiona do spółki Śląska Prohibicja S.A.
B2C
B2B
Dywersyfikację odbiorców realizujemy różnicując zakres usług o:
Przychody spółki
ze sprzedaży netto
Komentarz zarządu
do wyników finansowych spółki Śląska Prohibicja Sp. z o.o.
Przez pierwsze dwa lata swojej działalności spółka ponosiła nakłady
związane z uruchomieniem i wyposażeniem restauracji. Poniesione koszty miały istotny wpływ na
wyniki generowane przez spółkę Śląska Prohibicja Sp. z o.o. w latach 2017-2019. Otwarcie
restauracji kosztowało nas wiele ale nigdy nie zwątpiliśmy, że było warto!
Podstawową
przyczyną występującej straty jest sposób aktywowania poniesionych kosztów w początkowej fazie
rozwoju restauracji tj. rok 2017-2018 i prezentowania tych kosztów w wyniku finansowym danego
roku. Każda działalność w branży gastronomicznej, czy podobnej niesie za sobą konieczność
poniesienia ogromnych nakładów na początku swojej działalności. Są to koszty wyposażenia sal
restauracyjnych, koszty związane z zagospodarowaniem otoczenia, wyposażenie zaplecza kuchennego,
pozyskania odpowiedniej i wykwalifikowanej kadry, koszty marketingowe czy promocyjne, które są
niezbędne przy rozpoczęciu tego typu działalności. Są one zaliczane do tzw. kosztów „startup”.
Restauracja w fazie rozwoju ponosi dodatkowe koszty związane z dostosowaniem swojej oferty do
oczekiwań klientów. Są to koszty, które w późniejszym okresie będą już marginalne z uwagi na
posiadanie już swojej, docelowej grupy odbiorców. Za III kwartał br., tj. okres od 1 lipca 2019
roku do 30 września 2019 roku Spółka wypracowała już zysk w kwocie 58.841,99 zł.
Po dwóch
latach, które wykorzystaliśmy na „rozruch” naszej działalności, zgodnie z pierwotnymi
założeniami pojawiły się pierwsze zyski a koszty ustabilizowały się dzięki dużemu trendowi
wzrostu przychodów. Postanowiliśmy sięgnąć po kolejna inwestycję – poprzemysłowy budynek – który
wkrótce zmienimy w wyjątkową salę bankietowo-koncertową. Uruchomienie nowych przestrzeni będzie
miało korzystny wpływ na generowane wyniki finansowe w przyszłości.
Liczba zorganizowanych imprez
2018 i 2019 rok
BENEFITY I RABATY
Korzyści dla akcjonariuszy
Pakiet Żur Śląski
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
5%
Pakiet Potatarzysz?
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
8%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
Pakiet Pierogi z kaczką
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
10%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
Pakiet Golonko raz!
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
15%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska
Prohibicja
książka kucharska z autografem Magdy
Nowaczewskiej - MasterChef
Pakiet Pavlova na Nikiszu
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
20%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska
Prohibicja
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca z
przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który
wejdzie do karty
Pakiet Sadzone na sznyclu
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
25%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska
Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy
okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca
z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który
wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wybrany
koncert
kolacja degustacyjna z winem i komentarzem
sommeliera
Pakiet Śląski Klasyk
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
30%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska
Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy
okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca
z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który
wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wszystkie
wydarzenia w roku
kolacja degustacyjna z udziałem
szefowej kuchni, Magdy Nowaczewskiej - MasterChef
Pakiet Stek Tomahawk
dokument akcji
zaproszenie do
zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat
30%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska
Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy
okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca
z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który
wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wszystkie
wydarzenia w roku
kolacja degustacyjna z udziałem
szefowej kuchni, Magdy Nowaczewskiej - MasterChef
zawsze dostępny stolik - rezerwacja stolika na rok
Rabaty ważne przez okres 2 lata od daty przydziału na podstawie karty
rabatowej na wszystkie produkty i usługi za wyjątkiem imprez organizowanych, na które przysługują
osobne karty rabatowe.
W celu zrealizowania danego punktu z pakietu konieczny jest
wcześniejszy kontakt i rezerwacja terminu.
Rynek i otoczenie
Śląska Prohibicja szybko stała się miejscem modnym i popularnym. Świadczy o tym nieustanna
konieczność rezerwacji stolika. Duże zainteresowanie zarówno w tygodniu jak i weekendy. Sobota i
niedziela to dni, kiedy restauracja dosłownie pęka w szwach. Restauracja dwukrotnie została
odznaczona w zestawieniu 100Poland Best Restaurant, otrzymała dwie czapki w prestiżowym żółtym
przewodniku Gault&Millou, a szefowa kuchni otrzymała nominację w kategorii Kobieta Szef.
Życie restauracji śledzi prawie 50 000 fanów na Facebooku.
Jest to fenomen wśród branży
HoReCa ponieważ aktywne prowadzenie profilu na tak wysokim poziomie wymaga dodatkowego
zaangażowania i bieżącego utrzymania poziomu. Katowice posiadają bogatą ofertę gastronomiczną
jednak w większości skupia się ona w centrum miasta w bezpośrednim otoczeniu strefy kultury i
biznesu. Osiedle Nikiszowiec jest specyficzne ze względu na dużą popularność wśród turystów
całego świata.
Ulubione typy kuchni badanych korzystających z sektora HoReCa
STYCZEŃ 2019
Jak mogę na tym zarobić
Poprzez sprzedaż akcji:
W sytuacji pojawienia się strategicznego
inwestora, który zainteresowany będzie zakupem znaczącego pakietu akcji spółka zobowiązuje się
do powiadomienia akcjonariuszy, którzy będą mogli zgłosić swoje akcje do zakupu przez
wspomnianego inwestora. Zakres wejścia do spółki inwestora strategicznego negocjowany będzie w
odrębnych ustaleniach.
Na wolnym rynku, po znalezieniu nabywcy i powiadomieniu Zarządu
spółki.
Poprzez wypłatę dywidendy:
Zarząd spółki będzie rekomendował przeznaczenie
części wypracowanego zysku rocznego na wypłatę dywidendy, jednak ostateczną decyzję podejmie
Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.
Spółka planuje wypłatę dywidendy od 2020 r. o
wartości:
2020 – 10% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2021 – 20%
wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2022 – 30% wygenerowanego zysku netto na koniec
roku,
2023 – 40% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2024 – 50% wygenerowanego
zysku netto na koniec roku,
W kolejnych latach po zakończeniu procesu inwestycyjnego
spółka planuje przeznaczać co roku co najmniej 50% wypracowanego zysku netto na wypłaty dywidend
dla akcjonariuszy.
Istotne czynniki ryzyka
FAQ
Uwaga - każda wersja językowa portalu posiada oddzielne komentarze do projektu.
Komentarze zamieszczane na naszym serwisie podlegają regulaminowi komentowania.