Niniejsza strona internetowa należy do spółki Śląska Prohibicja S.A. z siedzibą w Katowicach, która prowadzi przy jej wykorzystaniu ofertę publiczną oraz akcję promocyjną oferty publicznej
Niniejszy materiał ma wyłącznie charakter promocyjny i reklamowy, a rodzaj oferty publicznej nie wymaga udostępnienia prospektu emisyjnego ani memorandum informacyjnego.
  • 431 796 PLN zebrany kapitał
  • Projekt
    zakończony
  • 438 inwestorów
  • 4 198 704 PLN kwota zbiórki
  • 25,92 % procent oferowany
  • 12 PLN cena akcji
  • 349 892 liczba akcji
  • 18.02.2020 data zakończenia
  • 99 960 PLN próg powodzenia emisji

Poznaj Śląską Prohibicję – wyjątkową restaurację w Katowicach!


  • 2 lata na rynku
  • około 7 000 000zł przychodu rocznie
  • 200 000 gości w dwa lata
  • 254 000 ukulanych klusek śląskich
  • ponad 14 000 sprzedanych butelek wina

Stylowe wnętrza dla 200 gości, 5 sal, klimatyczny ogród, muzyka na żywo, wesela, przyjęcia, koncerty wybitnych muzyków – wszystko to sprawia, że świat Śląskiej Prohibicji na długo zapada w pamięć. A do tego – autorskie dania Magdaleny Nowaczewskiej MasterChef.

Teraz rozpoczynamy nowy rozdział w historii naszej restauracji. Weź udział w nowym projekcie w zabytkowej dzielnicy Nikiszowiec. W miejscu starej przepompowni i wieży ciśnień powstaje nowoczesna i atrakcyjna sala koncertowo-bankietowa wraz z ogrodem. Niech Nikiszowiec będzie "Nowym sercem miasta"!

Emisja Prohibicja

Klub Restauracja Scena

Śląska Prohibicja
w katowickiej dzielnicy Nikiszowiec

Wszystko opisać można krótkim słowem - energia. To z niej czerpaliśmy przy tworzeniu restauracji naszych marzeń. Oczekiwania były wysokie, lecz powody ich bardzo proste. Chcieliśmy stworzyć miejsce, do którego sami chętnie przyszlibyśmy na obiad. Miejsce, które urzekać będzie klimatem i dekoracjami. Z doświadczenia, które procentowało w zarządzaniu spółką Śląskie Kamienice S.A. bardzo wiele mogliśmy przenieść na ten nowy projekt. Uwielbiamy proces tworzenia. Ten moment, kiedy na żywo zobaczyć można coś, co jeszcze niedawno było tylko w głowie. I tak – z pustego, zaniedbanego lokalu – udało nam się stworzyć restaurację, która od pierwszego dnia przyciąga tłumy. A my, z dumą oglądać możemy uśmiechy gości, którzy spędzają czas razem z nami. We wnętrzach Śląskiej Prohibicji zjeść można znakomity obiad, wypić serwowane przez sommeliera wino, zorganizować przyjęcie czy konferencje oraz posłuchać niezapomnianego koncertu. Dziś Śląska Prohibicja to restauracja, w której codziennie o komfort gości dba ponad 60 osób. Kuchnią i smakiem zarządza Magdalena Nowaczewska – zwyciężczyni V edycji programu TVN MasterChef. Aby wejść w świat Śląskiej Prohibicji musimy lepiej się poznać.

Ofka i Kamil

Zespół

Dr Ofka Piechniczek

Pomysłodawczyni i współzałożycielka spółki Śląska Prohibicja S.A. Ambitna wizjonerka, Górnoślązaczka, katowiczanka, absolwentka Uniwersytetu Śląskiego oraz Univérsite Bordeaux. Związana ściśle ze swoim regionem. Restauracja od wielu lat była jej marzeniem. W chwili ogłoszenia przetargu na lokal po dawnej jadłodajni na katowickim Nikiszowcu wraz ze swoim wspólnikiem bez wahania podjęła decyzję o jego kupnie. Dzięki temu udało się stworzyć nietuzinkowe miejsce, które zachwyca industrialno - eklektycznym wnętrzem oraz oryginalną kuchnią. Kto nie śni o otwarciu restauracji z filmową atmosferą, w której przy pysznym jedzeniu tłumy gości będą leniwie spędzać swój wolny czas? Nasze marzenie ziściło się, a nawet przerosło oczekiwania – mówi. Śląska Prohibicja to połączenie starego i nowego. Miejsce stworzone do spotkań towarzyskich, organizacji rodzinnych wydarzeń oraz romantycznych wieczorów, nasza restauracja to "Nowe serce miasta" – dodaje.

Kamil Kita

Współzałożyciel Śląskiej Prohibicji. Wraz z Ofką Piechniczek i zespołem stworzył miejsce, które wyróżnia się na gastronomicznej mapie Górnego Śląska i poza jego granicami. Z zawodu budowlaniec o ogromnym doświadczeniu handlowym, zdobytym w firmach z branży szkoleniowej, budowlanej i medialnej. Prezes spółki Hornigold Reit S.A. zarządzającej condo hotelami w centrach śląskich miast, wprowadzonej i notowanej na rynku NewConnect. W życiu nie boi się wyzwań, dlatego inwestuje w ciągły rozwój restauracji. Profesjonalista, wulkan energii, a przy tym miłośnik nowinek technologicznych oraz fotografii. Kocham Śląsk, jego kulturę, tradycję i zwyczaje, lubię także powiew nowoczesności. Uważam, że da się to sprytnie połączyć. Tą dewizą kieruje się w swoich realizacjach i jak dotąd się nie zawiodłem.

Magdalena Nowaczewska - MasterChef V edycji

Szef kuchni Śląskiej Prohibicji, zwyciężczyni V edycji programu MasterChef w telewizji TVN. Swoją przygodę ze Śląską Prohibicją rozpoczęła wraz z otwarciem restauracji w 2017 r. Magdalena od najmłodszych lat interesowała się kuchnią i dlatego swoją drogę zawodową związała z gastronomią. Inspirację do menu restauracji czerpie z tradycji, ale nie boi się eksperymentować. Z kulinarnym smakiem szefowej kuchni Prohibicji można się zapoznać kosztując potraw z oryginalnego menu restauracji - Magda w jednym z wywiadów dla śląskiego portalu gastronomicznego opowiedziała o swoim pomyśle na kuchnię. Na każdy sezon proponować będziemy nowe menu, ponieważ ważne jest dla mnie wykorzystanie tego, co w danym miesiącu jest najświeższe i najsmaczniejsze. Oczywiście, nigdy nie zabraknie u nas schabowego z kością podawanego z panczkrautem oraz rolady z kluskami i modrą kapustą. Sami wędzimy wędliny, kulamy kluski, robimy makarony i przygotowujemy domowe lody. Magdalena aktywnie uczestniczy w życiu restauracji, dba o jej wizerunek, angażuje się we wszystkie projekty, które realizuje management. Najważniejsze jest jednak to, że nie jest wyłącznie „twarzą” restauracji, ale praca stała się jej pasją. Cały czas spotyka się z gośćmi zarażając swoim optymizmem, dzieląc się pomysłami i doświadczeniem.

Karolina Tkacz

Menadżer Restauracji

„Przede wszystkim organizacja i współpraca, by wszystko funkcjonowało perfekcyjnie.”

Szymon Bracik

Sous chef

„Kuchnia to przede wszystkim pasja. Bez pasji nie wyobrażam sobie takiej pracy.”

Bartosz Urbański

Sous chef

„Gotuję odkąd pamiętam. Przecież nie ma większej radości niż zadowoleni goście.”

Ewa Kałuża

Kucharz

„Jestem stąd i gotuję tak, jak gotowało się tu od zawsze. Prawdziwie, po śląsku!”

Marcin Birecki

Kucharz

„Bycie kucharzem to nie tylko zawód. To zajęcie na całe życie!”

Grzegorz Kulawik

Sommelier

„Wino można poznawać stale. Za każdym razem odkrywam w nim coś nowego.”

Dominik Sakwerda

Kierownik baru

„Nasz bar to prawdziwy skarbiec. Można spędzić długie godziny na degustacji alkoholi z całego świata.”

Katarzyna Kurek

Kierownik sali

„Każdy gość jest wyjątkowy, a my robimy wszystko, by na długo zapamiętał wizytę w Śląskiej Prohibicji.”

Karolina Kiczka

Relacje Inwestorskie

„Prowadząc relacje inwestorskie wiemy, jak ważne jest to, by być w pełnej dyspozycji i dokładnie informować Inwestorów o prowadzonych działaniach.”

Janina Borawska-Plutka

Dział organizacji przyjęć

„Przyjęcia w Śląskiej Prohibicji to niezapomniane wydarzenia. A to dlatego, że spełniamy wszystkie życzenia gości.”

Łukasz Nowotka

Dział marketingu

„Razem z całym zespołem budujemy historię miejsca. Historię, którą potem możemy opowiadać wszystkim gościom restauracji.”

Martyna Widera

Pastry chef

„Cukiernictwo to wręcz dziedzina sztuki. Dlatego cieszę się, że mogę tu tworzyć desery, które są piękne i pyszne!”

Było

100 lat
historii

wyjątkowa
zabudowa

dzielnica
robotnicza

POMNIK HISTORII

Nikiszowiec – czyli zabytkowa dzielnica Katowic – powstawał w latach 1908-1919 jako osiedle mieszkaniowe dla pracowników kopalni Giesche oraz ich rodzin. Zaprojektowano dziewięć budynków, tworzących kondygnację, mieszczących setki nowych lokatorów.

Dawna robotnicza dzielnica Katowic poprzez swoją oryginalność, stała się miejscem nie tylko do zamieszkania, ale także do inwestycji. Mieści się tu wiele ośrodków kultury, małych przedsiębiorstw, firm oraz wyjątkowa restauracja – Śląska Prohibicja – której potencjał oraz zaplecze techniczne można wykorzystać zarówno w celach komercyjnych jak i biznesowych.

Generalny remont rozpoczął się w marcu 2017 roku.

Jest

przestrzeń
dla 200 gości

5 różnorodnych
sal

10min
od centrum

TRZEBA TU BYĆ

Stylowe wnętrza mogące pomieścić 200 osób w pięciu salach, muzyka na żywo grana podczas weekendowych wieczorów, wesela, przyjęcia czy też koncerty wybitnych muzyków. Na naszej scenie gościli: Tomasz Stańko, Janusz Radek, Drew De Four, Mikromusic, Wanda Johnson – wszystko to sprawia, że świat Śląskiej Prohibicji na długo zapada w pamięć. Przestrzeń ogrodu urzeka klimatem. Wtopiona w Nikiszowiec zieleń trawy to miejsce, które przeszło całkowitą rewitalizację. Dziś czekają tu kameralne stoliki, leżaki, ale i koce, na których odpocząć można w cieniu drzew. Poczytać książkę, posłuchać muzyki płynącej leniwie z gramofonu.

W ogrodzie serwowane są zimne napoje oraz lekkie dania, przekąski i desery. By wizyta w Śląskiej Prohibicji była jeszcze bardziej wyjątkowa warto skusić się na oferowane w naszym barze trunki, nietypowe piwa czy też lokalne nalewki. Znakomici barmani zaproponują wybór spośród blisko 300 rodzajów alkoholi, a profesjonalni sommelierzy opowiedzą, wyjaśnią i dobiorą odpowiednie wino do serwowanej potrawy. Aromaty domowych wypieków, a także deserów będących małymi dziełami sztuki zachęcają, by z książką przysiąść przy wielkim oknie z widokiem na magiczny Nikiszowiec. A do tego, co najważniejsze – znakomite dania kuchni śląskiej w autorskiej odsłonie Szefowej Kuchni – zwyciężczyni V edycji programu MasterChef TVN, Magdaleny Nowaczewskiej.

Nasze nagrody

Będzie

NOWE SERCE MIASTA

Nikiszowiec to niekwestionowana atrakcja i jeden z obowiązkowych punktów na trasie zwiedzania Katowic. Nic więc dziwnego, że klimat i magia tego miejsca przyciąga coraz większe grupy turystów i mieszkańców Górnego Śląska chcących odkryć na nowo zabytkowe górnicze osiedle. By móc w pełni korzystać z wszystkich jego uroków konieczne będzie stworzenie miejsc, które odpowiedzą na potrzeby przyjezdnych. Idealną przestrzenią jest teren zabytkowej wieży ciśnień wraz z przylegającym budynkiem przepompowni.

Cały obszar zagospodarowany będzie na terenie przylegającym do budynku restauracji. Nowo otwarty ogród połączy się z budynkiem przepompowni. W nim powstanie sala bankietowa o powierzchni blisko 300m2. Dzięki temu oferta Śląskiej Prohibicji poszerzona zostanie o organizację wspaniałych przyjęć, wesel. Będą tu niezapomniane koncerty, które przyciągną słuchaczy spragnionych muzycznej uczty. Kompleksowo wyposażona, nowa sala bankietowa otwiera także możliwości rozwoju w zakresie usług MICE. Rynek szkoleń i konferencji potrzebuje miejsc, które zaoferować mogą niestandardowe rozwiązania. W budynku stworzona będzie także nowoczesna przestrzeń biurowa oraz zaplecze restauracyjne.

Obok – coś czego jeszcze nie było. Zabytkowa wieża ciśnień, która góruje nad osiedlem odzyska dawny blask i przyjmie zupełnie nową funkcję. Powstaną tu apartamenty na wynajem krótkoterminowy. Ich lokalizacja, niebanalne rozwiązania i oryginalny styl sprawią, że noc w takim apartamencie będzie wręcz przygodą. Kilkadziesiąt metrów nad ziemią, z widokiem na panoramę Nikiszowca spędzić będzie można niezapomniane chwile. By jednak atrakcji nie brakowało w wieży znajdzie się także obserwatorium astronomiczne. To będzie coś!



*wstępna wizualizacja

Cel projektu

pozyskanie kapitału na rozwój bieżącej działalności restauracji Śląska Prohibicja

Co zrobimy z pozyskanymi środkami?

  • zapłata ceny sprzedaży za nową nieruchomość
  • adaptacja nieruchomości w tym wieży ciśnień pod działalność sali bankietowej
  • rozbudowa oferty restauracji o nowe menu na indywidualne przyjęcia, bankiety i imprezy okolicznościowe

Co dzięki temu zyskamy?

  • wzrost przychodów i zysków restauracji w wyniku uruchomienia dodatkowych przestrzeni
  • zwiększenie atrakcyjności całej dzielnicy, tym samym popytu na usługi
  • unikatowy kompleks rekreacyjny dla klientów i mieszkańców

Kwota zbiórki

4 198 704,00 zł

Pozyskane środki zostaną przeznaczone na:

850.000,00 zł

zapłata ceny sprzedaży za nieruchomość

1.000.000,00 zł

bieżąca działalność spółki, rozbudowa oferty restauracji

2.348.704,00 zł

część kosztów remontu budynku i adaptacji głównej Sali bankietowej wraz z antresolą

Spółka ponadto zamierza wyposażyć i uruchomić letni ogród w podwórzu, stworzyć kompleks rekreacyjno-gastronomiczny, rozbudować ofertę restauracji o nowe menu na indywidualne przyjęcia, bankiety i imprezy okolicznościowe a także doposażyć istniejącą przestrzeń. Pozostałe nakłady na zrealizowanie całego projektu Spółka zamierza pozyskać z przyszłych przychodów z bieżącej działalności, zewnętrznych źródeł finansowania, leasingu i/lub kredytu inwestycyjnego.



POZOSTAŁA KWOTA PROJEKTU, FINANSOWANA Z INNYCH ŹRÓDEŁ FINANSOWYCH NIŻ EMISJA

2 071 296, 00 zł remont budynku i adaptacja głównej sali oraz antresoli
108.700,00 zł modernizacja wieży ciśnień
373.000,00 zł infrastruktura zewnętrzna
RAZEM: 2.552.996,00 zł

Dzięki pozyskanym środkom Emitent zwiększy skalę działalności oraz atrakcyjność swojej oferty. W efekcie przeprowadzonych inwestycji wzrosną przychody i zyski Emitenta, zwiększy się atrakcyjność samej lokalizacji, tym samym popyt na usługi Emitenta a dzielnica Nikiszowiec zyska kompleks rekreacyjny, z którego będą mogli korzystać zarówno klienci restauracji jak również mieszkańcy i turyści.

MODEL BIZNESOWY

Na zwiększenie sprzedaży wpływ mają działania up-sellingowe z ramienia działu MICE oraz szeroko rozumiane działania promocyjne i marketingowe. Sprzedaż odbywa się głównie przez Dział Rezerwacji, który obsługuje takie kanały kominikacji jak: specjalnie dedytkowany numer telefonu, adresy e-mail, formularz kontaktowy ze strony www, wiadomości wysyłane za pomocą Social Media. Obecnie wdrażany jest nowy system CRM, który usprawnić ma komunikację i gromadzenie danych o stałych oraz nowych gościach. Specjalnie prowadzony Dział Przyjęć gwarantuje kompleksową i profesjonalną obsługę klineta biznesowego jak i przyjęć okolicznościowych.

Śląska Prohibicja aktywnie włącza się w lokalne wydarzenia, które przyciągają turystów z całego regionu. Coroczna Industriada, Jarmark Bożonarodzeniowy, Odpust u Babci Anny to imprezy, podczas których uruchamiana jest dodatkowa obsługa gastronomiczna. Cyklicznie organizowane są koncerty, kolacje degustacyjne, cykle spotkań z miłośnikami wina. Wszystko to sprawia, że oferta restauracji nie zamyka się tylko na serwisie a’la carte. W grupie dostawców, jest grono partnerów, z którymi nawiązujemy współpracę długofalową.

W dniu 20.11.2019 działalność operacyjna spółki Śląska Prohibicja Sp. z o.o. została przeniesiona do spółki Śląska Prohibicja S.A.

B2C

B2B

Dywersyfikację odbiorców realizujemy różnicując zakres usług o:

Przychody spółki

ze sprzedaży netto

Komentarz zarządu

do wyników finansowych spółki Śląska Prohibicja Sp. z o.o.

Przez pierwsze dwa lata swojej działalności spółka ponosiła nakłady związane z uruchomieniem i wyposażeniem restauracji. Poniesione koszty miały istotny wpływ na wyniki generowane przez spółkę Śląska Prohibicja Sp. z o.o. w latach 2017-2019. Otwarcie restauracji kosztowało nas wiele ale nigdy nie zwątpiliśmy, że było warto!
Podstawową przyczyną występującej straty jest sposób aktywowania poniesionych kosztów w początkowej fazie rozwoju restauracji tj. rok 2017-2018 i prezentowania tych kosztów w wyniku finansowym danego roku. Każda działalność w branży gastronomicznej, czy podobnej niesie za sobą konieczność poniesienia ogromnych nakładów na początku swojej działalności. Są to koszty wyposażenia sal restauracyjnych, koszty związane z zagospodarowaniem otoczenia, wyposażenie zaplecza kuchennego, pozyskania odpowiedniej i wykwalifikowanej kadry, koszty marketingowe czy promocyjne, które są niezbędne przy rozpoczęciu tego typu działalności. Są one zaliczane do tzw. kosztów „startup”. Restauracja w fazie rozwoju ponosi dodatkowe koszty związane z dostosowaniem swojej oferty do oczekiwań klientów. Są to koszty, które w późniejszym okresie będą już marginalne z uwagi na posiadanie już swojej, docelowej grupy odbiorców. Za III kwartał br., tj. okres od 1 lipca 2019 roku do 30 września 2019 roku Spółka wypracowała już zysk w kwocie 58.841,99 zł.

Po dwóch latach, które wykorzystaliśmy na „rozruch” naszej działalności, zgodnie z pierwotnymi założeniami pojawiły się pierwsze zyski a koszty ustabilizowały się dzięki dużemu trendowi wzrostu przychodów. Postanowiliśmy sięgnąć po kolejna inwestycję – poprzemysłowy budynek – który wkrótce zmienimy w wyjątkową salę bankietowo-koncertową. Uruchomienie nowych przestrzeni będzie miało korzystny wpływ na generowane wyniki finansowe w przyszłości.

Liczba zorganizowanych imprez

2018 i 2019 rok

BENEFITY I RABATY

Korzyści dla akcjonariuszy

Pakiet Żur Śląski

120 zł | 10 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 5%

Pakiet Potatarzysz?

492 zł | 41 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 8%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja

Pakiet Pierogi z kaczką

996 zł | 83 akcje

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 10%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja

Pakiet Golonko raz!

4 992 zł | 416 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 15%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
książka kucharska z autografem Magdy Nowaczewskiej - MasterChef

Pakiet Pavlova na Nikiszu

19 992 zł | 1 666 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 20%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który wejdzie do karty

Pakiet Sadzone na sznyclu

99 996 zł | 8 333 akcje

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 25%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wybrany koncert
kolacja degustacyjna z winem i komentarzem sommeliera

Pakiet Śląski Klasyk

499 992 zł | 41 666 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 30%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wszystkie wydarzenia w roku
kolacja degustacyjna z udziałem szefowej kuchni, Magdy Nowaczewskiej - MasterChef

Pakiet Stek Tomahawk

pakiet specjalny dla inwestora, który zakupi najwięcej akcji. Powyżej:
499 992 zł | 41 666 akcji

dokument akcji
zaproszenie do zamkniętej grupy dla inwestorów na facebook'u
rabat 30%
roczna prenumerata kwartalnika Śląska Prohibicja
rabat 10% na organizację imprezy okolicznościowej
zorganizowane zwiedzanie Nikiszowca z przewodnikiem
stworzenie autorskiego drinka, który wejdzie do karty
zaproszenie dla 2 osób na wszystkie wydarzenia w roku
kolacja degustacyjna z udziałem szefowej kuchni, Magdy Nowaczewskiej - MasterChef
zawsze dostępny stolik - rezerwacja stolika na rok

Rabaty ważne przez okres 2 lata od daty przydziału na podstawie karty rabatowej na wszystkie produkty i usługi za wyjątkiem imprez organizowanych, na które przysługują osobne karty rabatowe.

W celu zrealizowania danego punktu z pakietu konieczny jest wcześniejszy kontakt i rezerwacja terminu.

Rynek i otoczenie

Śląska Prohibicja szybko stała się miejscem modnym i popularnym. Świadczy o tym nieustanna konieczność rezerwacji stolika. Duże zainteresowanie zarówno w tygodniu jak i weekendy. Sobota i niedziela to dni, kiedy restauracja dosłownie pęka w szwach. Restauracja dwukrotnie została odznaczona w zestawieniu 100Poland Best Restaurant, otrzymała dwie czapki w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millou, a szefowa kuchni otrzymała nominację w kategorii Kobieta Szef. Życie restauracji śledzi prawie 50 000 fanów na Facebooku.

Jest to fenomen wśród branży HoReCa ponieważ aktywne prowadzenie profilu na tak wysokim poziomie wymaga dodatkowego zaangażowania i bieżącego utrzymania poziomu. Katowice posiadają bogatą ofertę gastronomiczną jednak w większości skupia się ona w centrum miasta w bezpośrednim otoczeniu strefy kultury i biznesu. Osiedle Nikiszowiec jest specyficzne ze względu na dużą popularność wśród turystów całego świata.

Ulubione typy kuchni badanych korzystających z sektora HoReCa

STYCZEŃ 2019

Jak mogę na tym zarobić

Poprzez sprzedaż akcji:

W sytuacji pojawienia się strategicznego inwestora, który zainteresowany będzie zakupem znaczącego pakietu akcji spółka zobowiązuje się do powiadomienia akcjonariuszy, którzy będą mogli zgłosić swoje akcje do zakupu przez wspomnianego inwestora. Zakres wejścia do spółki inwestora strategicznego negocjowany będzie w odrębnych ustaleniach.

Na wolnym rynku, po znalezieniu nabywcy i powiadomieniu Zarządu spółki.

Poprzez wypłatę dywidendy:
Zarząd spółki będzie rekomendował przeznaczenie części wypracowanego zysku rocznego na wypłatę dywidendy, jednak ostateczną decyzję podejmie Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.

Spółka planuje wypłatę dywidendy od 2020 r. o wartości:

2020 – 10% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2021 – 20% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2022 – 30% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2023 – 40% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,
2024 – 50% wygenerowanego zysku netto na koniec roku,

W kolejnych latach po zakończeniu procesu inwestycyjnego spółka planuje przeznaczać co roku co najmniej 50% wypracowanego zysku netto na wypłaty dywidend dla akcjonariuszy.

Istotne czynniki ryzyka

Sytuacja gospodarcza w Polsce oraz w krajach, w których Emitent prowadzi lub planuje prowadzenie działalności ma znaczący wpływ na wyniki finansowe osiągane przez Emitenta. Ewentualne zmniejszenie tempa wzrostu produktów krajowych brutto, nakładów na konsumpcję oraz innych wskaźników o analogicznym charakterze może niekorzystnie wpłynąć na sytuację finansową Emitenta. W przypadku pogorszenia się koniunktury gospodarczej w Polsce oraz w tychże krajach ze względu na czynniki zarówno wewnętrzne, jak również zewnętrzne, może nastąpić pogorszenie wyników i sytuacji finansowej Emitenta, co może mieć negatywny wpływ na wyniki osiągane przez Emitenta.

Celem ograniczenia tego ryzyka Zarząd Emitenta:
• na bieżąco monitoruje sytuację gospodarczą w Polsce oraz za granicą z odpowiednim wyprzedzeniem dostosowując strategię Emitenta do występujących zmian,
• planuje dywersyfikację geograficzną dostawców produktów i usług tak, aby uniezależnić się od regionalnych(kontynentalnych) wahań koniunktury.

RYZYKO ZMIAN PRZEPISÓW PRAWNYCH LUB ICH INTERPRETACJI
Regulacje prawne w Polsce oraz innych krajach, w których Emitent prowadzi lub zamierza prowadzić działalność, lub zamierza realizować z nich dostawy produktów i usług mogą być przedmiotem zmian legislacyjnych. Istotne ryzyko dla dynamiki i rozwoju działalności Emitenta mogą stanowić zmiany przepisów prawa lub różne jego interpretacje, w szczególności w zakresie prawa podatkowego, prawa handlowego, prawa celnego, prawa prowadzenia działalności gospodarczej, uregulowań dotyczących ochrony własności intelektualnej oraz przepisów prawa pracy lub przepisów dotyczących rynku kapitałowego. Każda zmiana przepisów może powodować negatywne skutki dla działalności Emitenta, w tym ograniczenie dynamiki działań oraz pogorszenie się kondycji finansowej, a tym samym spadek wartości aktywów i przychodów Emitenta. Celem ograniczenia tego ryzyka Zarząd Emitenta na bieżąco monitoruje zmiany kluczowych przepisów prawnych i sposobu ich interpretacji, starając się z odpowiednim wyprzedzeniem dostosowywać strategię Emitenta do występujących zmian.

RYZYKO NIEKORZYSTNYCH ZMIAN PRZEPISÓW PODATKOWYCH
Niestabilność i nieprzejrzystość polskiego systemu podatkowego, spowodowana zmianami przepisów i niespójnymi interpretacjami prawa podatkowego, stosunkowo nowe przepisy regulujące zasady opodatkowania, wysoki stopień sformalizowania regulacji podatkowych oraz rygorystyczne przepisy sankcyjne mogą powodować niepewność w zakresie ostatecznych efektów podatkowych podejmowanych przez Emitenta decyzji biznesowych. Dodatkowo istnieje ryzyko zmian przepisów podatkowych, które mogą spowodować wzrost efektywnych obciążeń fiskalnych i w rezultacie wpłynąć na pogorszenie wyników finansowych Emitenta. Zarząd Emitenta na bieżąco monitoruje zmiany kluczowych z punktu widzenia Emitenta przepisów podatkowych i sposobu ich interpretacji, starając się z odpowiednim wyprzedzeniem dostosowywać strategię Emitenta do występujących zmian.

RYZYKO ZMIAN PRZEPISÓW MIĘDZYNARODOWYCH I PRAWA CELNEGO
Sektor usług jest jednym z kluczowych sektorów gospodarki nie tylko krajowej, ale także międzynarodowej, co powoduje, iż przepisy Unii Europejskiej oraz innych organizacji międzynarodowych w znacznym stopniu regulują funkcjonowanie branży usług, w tym gastronomii. To z kolei powoduje, że polskie regulacje prawne są w znacznej mierze odzwierciedleniem przepisów europejskich, oraz międzynarodowych co niesie ze sobą element niepewności, co do zmian w tych przepisach i konieczność monitorowania aktualnego stanu prawnego jak również tendencji rozwojowych europejskich regulacji prawnych. Zarząd Emitenta na bieżąco monitoruje zmiany kluczowych z punktu widzenia Emitenta przepisów prawa europejskiego i sposobu ich interpretacji, starając się z odpowiednim wyprzedzeniem dostosowywać strategię Emitenta do występujących zmian.

RYZYKO ZWIĄZANE Z KONIUNKTURĄ W BRANŻY GASTRONOMICZNEJ
Spółka działa na rynku charakteryzującym się wysokim stopniem wrażliwości na ogólną sytuację ekonomiczno-gospodarczą panującą w kraju. Istnieje ryzyko pogorszenia koniunktury w branży gastronomicznej w odniesieniu do wciąż rosnących cen półproduktów, usług oraz kosztów zatrudnienia, co mogłoby mieć negatywny wpływ na sytuację finansową Emitenta. Ponadto należy wskazać, że rynek gastronomiczny jest częścią szeroko pojętego sektora usług i jest powiązany z ogólną koniunkturą gospodarczą, tak więc pogorszenie ogólnej koniunktury z dużym prawdopodobieństwem wpłynęłoby negatywnie na koniunkturę na rynku gastronomicznym. Zarząd na bieżąco śledzi koniunkturę w branży gastronomicznej i stara się uwzględniać zachodzące zmiany w działalności Emitenta oraz dostosowywać do nich założoną strategię.

RYZYKO ZWIĄZANE ZE WZROSTEM KOSZTÓW OPERACYJNYCH I INNYCH KOSZTÓW DZIAŁALNOŚCI
Koszty operacyjne i inne koszty Emitenta mogą wzrosnąć przy równoczesnym braku odpowiedniego wzrostu przychodów. Do czynników, które mogą powodować wzrost kosztów operacyjnych i innych kosztów, zaliczyć można: (I) inflację; (II) wzrost podatków i innych opłat publicznoprawnych; (III) zmiany w przepisach prawa (w tym zmiany dotyczące przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów dotyczących swobody działalności gospodarczej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej), lub w polityce rządowej, które zwiększają koszty utrzymania zgodności z takimi przepisami lub polityką; (IV) wzrost kosztów finansowania działalności gospodarczej. Wyżej wymienione czynniki mogą mieć istotny negatywny wpływ na działalność i sytuację finansową Emitenta lub jego grupy kapitałowej.
RYZYKO NIEPOZYSKANIA STOSOWNYCH ZEZWOLEŃ NA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI
Płynna działalność Spółki uzależniona jest od pozyskiwania stosownych zezwoleń związanych z prowadzoną działalnością, tj. koncesji na sprzedaż alkoholu, w szczególności osobnych koncesji na okazjonalną sprzedaż alkoholu poza lokalem w ramach uczestnictwa w zorganizowanych imprezach okolicznościowych oraz decyzji o zatwierdzeniu zakładu i wpisie do rejestru Sanepidu. Na dzień sporządzenia niniejszego dokumentu informacyjnego, Spółka nie odnotowała istotnych trudności w pozyskaniu stosownych zezwoleń, jednak w przyszłości mogą wystąpić problemy z uzyskaniem takich dokumentów, w wyniku chociażby zmiany regulacji prawnych z tym związanych, co mogłoby przyczynić się do pogorszenia się wyników finansowych.

RYZYKO ZWIĄZANE ZE ZMNIEJSZENIEM POPYTU ORAZ PRZEKROCZENIEM DATY PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA NABYTYCH PÓŁPRODUKTÓW I SKŁADNIKÓW
Spółka przygotowuje swoje produkty na bazie świeżych półproduktów i składników. Dostawy realizowane są codziennie a terminy przydatności do spożycia poszczególnych półproduktów, w szczególności mięs, ryb, warzyw i owoców są krótkie. W sytuacji nagłego spadku popytu w stosunku do dotychczasowego średniego obłożenia restauracji może dojść do niewykorzystania wszystkich składników a w związku z tym do spadku przychodu w odniesieniu do poniesionych kosztów na zaopatrzenie. Zarząd na bieżąco analizuje obłożenie rezerwacji oraz wahania popytu na produkty i usługi oferowane przez Emitenta i dostosowuje zakres i wysokość dostaw do zmian średniego obłożenia.

RYZYKO WYKLUCZENIA DANYCH SKŁADNIKÓW LUB RECEPTUR Z UŻYCIA (BADANIA BIOTECHNOLOGICZNE)
W wyniku wciąż postępujących badań oraz rozwoju dziedziny biotechnologii niektóre składniki dań oraz sposoby ich przyrządzania mogą zostać zmodyfikowane lub wycofane z użycia przed organy za to odpowiedzialne. Co więcej w wyniku postępujących modyfikacji oraz degradacji naturalnego środowiska niektóre z półproduktów mogą stracić na jakości lub zostać pozbawione istotnych walorów smakowych oraz żywieniowych. Spółka celem minimalizacji ryzyka utraty jakości kluczowego produktu, jakim są dania przyrządzane w restauracji wciąż modyfikuje menu oraz wprowadza karty sezonowe, korzystając z dostępnych w danym okresie, świeżych produktów. Pracownicy sami opracowują receptury dzięki czemu mogą je swobodnie modyfikować w sytuacji braku któregokolwiek ze składników.

RYZYKO ZMIANY TRENDÓW ŻYWIENIOWYCH
Spółka oferuje w swoim menu głównie tradycyjne dania mięsne i rybne, w nowych, świeżych odsłonach na bazie własnych opracowanych receptur. W związku z postępującymi zmianami trendów żywieniowych w obszarze rynku krajowego oraz zagranicznego, w szczególności wzrostu popularności kuchni wegetariańskiej i wegańskiej a także w wyniku wzrostu znaczenia alergenów i nietolerancji żywieniowych wśród konsumentów może dojść do spadku popytu na dania oferowane w menu restauracji co może mieć istotny wpływ na przychody Emitenta. Spółka celem minimalizacji ryzyka wprowadziła do menu pozycje dań wegańskich i wegetariańskich oraz szczegółowe opisy składników i alergenów. Pracownicy restauracji przechodzą ciągłe szkolenia z zakresu receptur oraz właściwości poszczególnych składników, w szczególności alergenów oraz kluczowych składników odżywczych.

RYZYKO UTRATY KLUCZOWYCH DOSTAWCÓW I PARTNERÓW
Spółka współpracuje w zakresie dostaw z wieloma dostawcami i partnerami z kraju i z zagranicy. W wyniku zmian legislacyjnych, podatkowych lub w związku z rozwojem konkurencji może dojść do utraty kluczowych dostawców i partnerów. Spółka celem minimalizacji tego ryzyka, zawiera z dostawcami długoterminowe umowy o współpracy. Ponadto Zarząd wciąż pozyskuje i nawiązuje nowe kontakty handlowe oraz bada rynek krajowy i zagraniczny, pod kątem nowych kanałów dostaw.

RYZYKO ZWIĄZANE ZE WZROSTEM KOSZTÓW PRACOWNICZYCH ORAZ KOSZTÓW PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI
Spółka korzysta z outsourcingu firm w zakresie obsługi restauracji, kuchni, obsługi klienta, księgowości i obsługi biura. W przypadku wzrostu kosztów pracowniczych lub zmiany sposobu zatrudnienia koszt świadczenia usług może znacznie wzrosnąć co będzie miało istotny wpływ na koszty prowadzenia działalności Emitenta. Celem minimalizacji tego ryzyka Emitent dywersyfikuje formy zatrudnienia w przedsiębiorstwie.

RYZYKO ZWIĄZANE Z ZATRUCIEM LUB NIEUMYŚLNĄ SZKODĄ WYRZĄDZONĄ KLIENTOM W WYNIKU NAGŁYCH ZDARZEŃ LOSOWYCH
Emitent obsługuje codziennie od kilkudziesięciu do kilkuset klientów. Przyrządzając potrawy korzysta z sprawdzonych i przemyślanych receptur, wyróżnia alergeny oraz poszczególne wartości odżywcze oraz informuje o tym swoich klientów. Emitent nie ma wpływu na zdarzenia losowe, mogące prowadzić do wyrządzenia nieumyślnej krzywdy klientom, zatrucia lub innego uszczerbku na zdrowiu np. w przypadku wad fizycznych wyposażenia restauracji czy też nieuczciwych praktyk dostawców w zakresie zmian dat przydatności do spożycia poszczególnych produktów przez dostawców lub innych zdarzeń losowych. Emitent celem minimalizacji tego ryzyka korzysta z wyposażenia dedykowanego do obsługi HORECA, posiadającego niezbędne atesty, szczegółowo sprawdza nowych dostawców oraz przeprowadza własne kontrole żywności. Przygotowuje również swoje własne przetwory i półprodukty, aby być pewnym ich składu oraz bezpieczeństwa. Jednocześnie personel restauracji jest przeszkolony w zakresie udzielania informacji o składnikach dań mogących stanowić zagrożenie dla osób cierpiących na nietolerancję żywieniową lub alergików.

RYZYKO WZROSTU KOSZTÓW PÓŁPRODUKTÓW I SKŁADNIKÓW
Ciągła produkcja dań i potraw wymaga znacznych nakładów kapitałowych na zaopatrzenie magazynu w świeże produkty. Emitent, zawierając umowy z dostawcami, nie ma wpływu na kształtowanie się czynników rynkowych (cena produktów, ceny usług) i w związku z tym występuje ryzyko wzrostu kosztów dostaw co może istotnie negatywnie wpłynąć na działalność, sytuację finansową lub wyniki Emitenta. Spółka minimalizuje ryzyko wpływu otoczenia na wzrost tych kosztów, poprzez dywersyfikację partnerów, współpracę z dostawcami zagranicznymi oraz magazynowanie produktów w postaci przetworów.

RYZYKO ZWIĄZANE Z LOKALIZACJĄ RESTAURACJIW przypadku restauracji lokalizacja jest jednym z podstawowych czynników warunkujących opłacalność inwestycji. Istnieje ryzyko, iż dana lokalizacja utraci swoją atrakcyjność. Wystąpienie takich okoliczności może mieć negatywny wpływ na sytuację finansową Emitenta. Spółka na bieżąco monitoruje sytuację na rynku Górnego Śląska oraz angażuje się w projekty i przedsięwzięcia społeczne oraz kulturowe, zwiększające atrakcyjność oraz rozpoznawalność dzielnicy Nikiszowiec nie tylko w regionie ale i w całym kraju a nawet za granicą.

RYZYKO ZWIĄZANE Z KORZYSTANIEM Z KREDYTÓW BANKOWYCH I LEASINGÓW
Emitent częściowo finansuje i zamierza finansować swoje projekty ze środków pochodzących z kredytów bankowych i leasingów. Głównie środki te pozyskiwane są na sprzęt, wyposażenie oraz rozbudowę budynków lub zakup nowych nieruchomości pod bieżącą działalność Emitenta. Emitent nie jest w stanie wykluczyć sytuacji, iż w przyszłości na skutek różnych zdarzeń Emitent będzie miał trudności z regulacją swoich zobowiązań lub z uzyskaniem kredytów czy leasingów. Może to bezpośrednio wpłynąć spowolnienie rozwoju Emitenta, spowodowane poszukiwaniem innych źródeł finansowania. Emitent poprzez swoją politykę finansową, kontrolująca na bieżąco poziom zobowiązań, kosztów stałych, wpływów i płynność stara się zminimalizować to ryzyko.

RYZYKO BRAKU POZYSKANIA ŚRODKÓW NA FINANSOWANIE DZIAŁALNOŚCI
Spółka realizuje inwestycje przede wszystkim przy wykorzystaniu środków własnych oraz pochodzących kredytów bankowych, leasingów czy emisji akcji. Ograniczenie dostępności finansowania działalności lub nowych inwestycji może przełożyć się na trudności z płynnością Spółki. Sytuacja taka mogłaby negatywnie wpłynąć na wyniki, kondycję finansową i perspektywy rozwoju. Spółka ogranicza ryzyko w tym aspekcie poprzez dywersyfikację źródeł finansowania oraz świadczonych usług. Dodatkowy dochód stanowią przychody z tytułu wynajmu sal szkoleniowych, sprzedaży upominków oraz niektórych produktów przez sklep internetowy oraz organizacji przyjęć okolicznościowych oraz koncertów.

RYZYKO KADRY ZARZĄDZAJĄCEJ
Spółka uzależniona jest od osób kluczowych pełniących funkcje kierownicze, posiadających doświadczenie i kompetencje w zakresie prowadzenia działalności związanej z rynkiem nieruchomości, a w szczególności Członków Zarządu Spółki. Rezygnacja którejkolwiek z osób kluczowych może mieć negatywny wpływ na zdolność do prowadzenia działalności i perspektywy rozwoju Spółki.

RYZYKO NIEPOZYSKANIA DODATKOWEGO KAPITAŁU
Nie można wykluczyć, iż szacunki Emitenta dotyczące wysokości dodatkowego kapitału, który będzie konieczny do prowadzenia działalności inwestycyjnej, okażą się niedokładne, a dotychczas zabezpieczone środki finansowe będą niewystarczające. Nie ma pewności, czy Emitent pozyska środki w wystarczającej wysokości, po satysfakcjonującej cenie i w odpowiednim terminie. W przypadku nie pozyskania dodatkowych środków istnieje ryzyko, iż dokonane inwestycje, wobec braku możliwości ich dofinansowania, mogą nie przynieść zakładanych zysków lub w skrajnym przypadku zakończyć się niepowodzeniem.
RYZYKO ZWIĄZANE Z NIEDOJŚCIEM DO SKUTKU EMISJI AKCJI SERII B EMITENTA
Istnieje ryzyko, że emisja nie dojdzie do skutku w wyniku nieuzyskania minimalnej kwoty, gwarantującej powodzenie emisji, ustalonej na podstawie uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy Spółki. W takiej sytuacji środki zostaną zwrócone Inwestorom.

RYZYKO ZWIĄZANE Z SUBSKRYPCJĄ I OPŁACENIEM ZAPISU NA AKCJE SERII B
Emitent wskazuje, iż wszelkie konsekwencje wynikające z niewłaściwego wypełnienia formularza zapisu ponosi osoba dokonująca zapisu. Ponadto, niedokonanie wpłaty w określonym terminie skutkuje nieważnością zapisu.

RYZYKO ZWIĄZANE Z MOŻLIWOŚCIĄ PRZEDŁUŻENIA TERMINU DO ZAPISYWANIA SIĘ NA AKCJE
Zgodnie z art. 438 1 k.s.h. termin do zapisywania się na akcje nie może być dłuższy niż 3 (trzy) miesiące od dnia otwarcia subskrypcji. W przypadku przedłużenia przez Emitenta terminu zakończenia przyjmowania zapisów na Akcje Serii B przesunięciu ulegnie również termin przydziału Akcji Serii B, w konsekwencji czego w późniejszym terminie będzie możliwy obrót Akcjami. Konsekwencją dla inwestorów może być opóźnienie w możliwości rozporządzania instrumentami finansowymi, które nabyli, albo gotówką, którą wpłacili.

RYZYKO ZWIĄZANE Z BRAKIEM OBROTU AKCJAMI NA RYNKU GPW I NIEDOSTATECZNEJ PŁYNNOŚCI AKCJI
Emitent nie planuje starań o dopuszczenie Akcji serii B do obrotu w Alternatywnym Systemie Obrotu ani na głównym rynku GPW. Może to spowodować trudności w obrocie papierami wartościowymi przez inwestorów oraz w oszacowaniu wartości tych papierów. W zamian Emitent planuje następujące strategie wyjścia z inwestycji:

a) Poprzez sprzedaż akcji:

W sytuacji pojawienia się strategicznego inwestora, który zainteresowany będzie zakupem znaczącego pakietu akcji spółka zobowiązuje się do powiadomienia akcjonariuszy, którzy będą mogli zgłosić swoje akcje do zakupu przez wspomnianego inwestora. Zakres wejścia do spółki inwestora strategicznego negocjowany będzie w odrębnych ustaleniach.

Na wolnym rynku, po znalezieniu nabywcy i powiadomieniu Zarządu spółki.

b) Poprzez wypłatę dywidendy:

Spółka planuje wypłatę dywidendy od 2020 r. o wartości:

2020 – 10%
2021 – 20%
2022 – 30%
2023 – 40%
2024 – 50%

Zarząd spółki będzie rekomendował przeznaczenie części zysku rocznego na wypłatę dywidendy, jednak ostateczną decyzję podejmie Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy

Po zakończeniu procesu inwestycyjnego spółka planuje przeznaczać co najmniej 50% czystego zysku na wypłaty dywidend.

RYZYKO ZWIĄZANE Z SANKCJAMI ADMINISTRACYJNYMI NAKŁADANYMI PRZEZ KNF
W przypadku gdy Emitent nie wykonuje lub wykonuje nienależycie obowiązki wskazane w art. 96 ust. 1 Ustawy o ofercie publicznej, Komisja może:
• może wydać decyzję o wykluczeniu, na czas określony lub bezterminowo, papierów wartościowych z obrotu na rynku regulowanym, albo
• nałożyć, biorąc pod uwagę w szczególności sytuację finansową podmiotu, na który kara jest nakładana, karę pieniężną do wysokości 1.000.000 zł, albo
• zastosować obie sankcje łącznie.

FAQ

Nie. Niektóre z elementów pakietów są limitowane w związku z czym obowiązują tylko dla danego pakietu.
Cena pojedynczej akcji jest niska, dlatego chcieliśmy zachęcić inwestorów do zakupu większej ilości akcji. Sprzedaż pojedynczej akcji generowałaby wpływy nieproporcjonalnie duże do kosztów, przykładowo towarzyszących wysyłce dokumentu akcji listem poleconym.
Tak, wypłata dywidendy jest planowana od pierwszego roku, w którym Spółka wygeneruje zysk.
Obecnie 100% udziałów posiada spółka Petterson Spółka z ograniczona odpowiedzialnością z siedzibą w Katowicach. Przy założeniu objęcia przez inwestorów całości emitowanych akcji serii B akcjonariat spółki będzie się przedstawiał następująco:
Petterson Sp. z o.o. 74,08% kapitału zakładowego Emitenta
Akcjonariusze Emisji serii B – 25,92 % kapitału zakładowego Emitenta.
Tak, po zakończeniu emisji akcji chcemy założyć specjalną grupę dla akcjonariuszy na Facebooku. Będziemy tam publikować informacje na temat terminu wysyłki akcji oraz aktualne informacje na temat działalności spółki. Mamy nadzieję, że grupa na Facebooku stanie się dobrym miejscem do dyskusji na temat przyszłości spółki.
Na ten moment Spółka nie planuje wejść na NewConnect oraz na GPW.
Nawet jeśli nie uda nam się zdobyć całej kwoty będziemy realizować nasze cele według wcześniej określonej strategii. Być może nie będziemy mogli zrealizować wszystkich celów od razu. Część planowanych inwestycji będziemy finansować przez wypracowany zysk, pozostałe cele możemy sfinansować na przykład kredytem, lub poprzez wzięcie sprzętu w leasing. Zakładamy jednak, że zdołamy uzbierać 100 % kwoty zbiórki. W międzyczasie, bez względu na przebieg emisji, będziemy poszukiwać innych źródeł kapitału.
Tak, zapraszamy w tej sprawie do bezpośredniego kontaktu. Prosimy o przesłanie do nas pytania o informacje finansowe na nasz adres e-mail umieszczony na stronie emisji w sekcji “Dyskusja”.
Śląska Prohibicja to restauracja otwarta w zabytkowej dzielnicy Katowic- Nikiszowiec z końcem 2017 roku. Więcej informacji można znaleźć na stronie naszej emisji, stronie internetowej lub profilu na Facebooku.
Zapraszamy do kontaktu poprzez adres mailowy umieszczony na stronie emisji lub w dziale “Dyskusja”.
Jako udziałowiec raz w roku dostaniesz zaproszenie na walne zgromadzenie akcjonariuszy. Zgodnie z prawem akcjonariusze mają prawo głosu między innymi w takich sprawach jak wypłata dywidendy czy zmiana statutu spółki. Chcemy, aby nasi inwestorzy stworzyli aktywną społeczność wokół naszej spółki, dlatego zależy nam na stałym kontakcie również po zakończeniu emisji. Jesteśmy otwarci na konstruktywną dyskusję na temat przyszłości naszej firmy.
1. Czy mogę dokupić więcej akcji?
Jak najbardziej! Można zakupić dowolną liczbę akcji dowolną ilość razy. Akcje się sumują, a nagrody przyznawane są według końcowej liczby akcji.

2. Czy chcąc mieć wyższy pakiet nagród, mogę jedynie dokupić różnicę akcji, czy muszę kupować całość?
Pakiety są przyznawane według łącznej liczby zakupionych akcji podczas całego czasu trwania emisji, a nie jednorazowego zakupu. Oznacza to, że pakiet dostępny od 10 akcji otrzyma także osoba, która kupi dwa razy po 5 akcji.

3. Jakie dane należy podać przy zakupie akcji?
Pełne imię i nazwisko, wraz z polskimi znakami, tak jak w dowodzie osobistym. Dodatkowo należy podać adres wysyłki akcji - nie musi być to adres zamieszkania.

4. Co, jeżeli chcę otrzymać akcje na adres inny niż adres zamieszkania?
Podczas zakupu akcji wystarczy podać adres, pod który ma zostać dostarczony dokument (i ewentualne nagrody).

5. Czy i w jaki sposób mogę kupić akcje na inną osobę?
Zakup akcji na inną osobę jest możliwy. Podczas procesu zakupu w kroku “Podaj dane kontaktowe” wystarczy podać następujące dane: imię i nazwisko osoby, na którą mają zostać wystawione akcje (takie jak w dowodzie osobistym) oraz adres na jaki mają zostać wysłane akcje. Osoba, która chce dokonać zakupu akcji na rzecz innej osoby, musi przedstawić przed dokonaniem tej czynności dokument pełnomocnictwa. W przypadku gdy osoba na którą zostaną wystawione akcje nie jest pełnoletnia, zakupu musi dokonać opiekun prawny. Po zakupie akcji na podany adres email zostanie wysłany formularz zapisu na akcję. Kupujący nie musi go drukować ani wysyłać.

6. Czy mogę kupić akcje, jeśli mieszkam poza granicami Polski?
Inwestor mieszkający poza granicami Polski może kupić akcje spółki. Inwestorzy mieszkający na terenie Unii Europejskiej (a także w Norwegii, Liechtensteinie, Islandii,Szwajcarii oraz w terytoriach zależnych od państw UE) w momencie wybierania sposobu płatności w operatorze płatności tPay powinni wybrać operatora płatności SEPA Payments. W przypadku inwestorów spoza Unii Europejskiej konieczny jest bezpośredni kontakt ze spółką w celu uzyskania danych do przelewu.

7. Czy muszę zapłacić podatek po zakupie akcji w tej emisji?
Po zakupie akcji w tego rodzaju emisji nie trzeba odprowadzać żadnego podatku (w tym PCC).

8. Czy mogę sprzedać swoje akcje? Czy muszę zapłacić podatek od sprzedanych akcji?
Tak, inwestor może sprzedać swoje akcje, po znalezieniu nabywcy. Podczas transakcji wystarczy wypełnić formularz umowy kupna-sprzedaży. Należy także poinformować spółkę o takiej transakcji celem wpisania zmiany do księgi akcyjnej. Podatek należy odprowadzić w przypadku sprzedaży akcji lub wypłaty dywidendy przez spółkę. Gdy dochodzi do sprzedaży akcji, sprzedający musi zapłacić podatek dochodowy 19% od uzyskanego zysku ze sprzedaży. Kupujący rozlicza się z zakupu samodzielnie, płacąc podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC).

9. Jak i kiedy otrzymam kupione akcje?
Akcje wysyłane są listem poleconym lub kurierem na adres podany w procesie zakupu akcji. Wysyłka akcji następuje po zakończeniu emisji oraz zarejestrowaniu podwyższenia kapitału zakładowego Spółki Akcyjnej w Krajowym Rejestrze Sądowym. Cały proces może trwać nawet 2-3 miesiące od momentu zakończenia emisji.
W przypadku pytań prosimy o kontakt za pośrednictwem adresu e-mail podanego na stronie emisji lub wysłanie wiadomości prywatnej na Facebooku.

10. Dlaczego cena emisyjna akcji jest wyższa od jej wartości nominalnej?
Wartość nominalna akcji nie odzwierciedla wartości spółki. Wartość spółki określa bardzo wiele czynników trudnych, takich jak perspektywa wzrostu, kapitał społeczny pracowników, potencjalne zyski. Dotyczy to zwłaszcza branży nowych technologii. Przykładowo, jeśli zastanowić się ile warty jest cały sprzęt, nieruchomości i inne rzeczy składające się na majątek takiej spółki jak chociażby Facebook, to ich wartość i tak będzie wielokrotnie niższa niż notowania Facebooka na giełdzie.

11. Co się stanie, jeśli nie zostanie osiągnięty próg powodzenia emisji?
Wpłacone środki zostaną zwrócone inwestorom. Warunki zwrotu określone są w regulaminie.

12. Czy objęcie akcji oznacza spotkanie z notariuszem?
Nie, objęcie akcji nie wymaga spotkania z notariuszem.

13. Czy akcje spółki są notowane na giełdzie?
Spółka nie jest notowana na giełdzie, a jej akcje są poza rynkiem regulowanym. W przypadku gdyby w przyszłości spółka zdecydowała się na wejście na New Connect lub GPW, akcje spółki zostaną zdematerializowane i przeniesione na rachunek maklerski.
KNF czyli Komisja Nadzoru Finansowego to organ który sprawuje pieczę nad rynkiem finansowym w Polsce. Organ ten przygotował stronę www, która informuje o prawach, obowiązkach, ryzykach każdego inwestora. Warto przeczytać, aby inwestować świadomie.